Een droge oog en de behandeling / genezing

Een droge oog of droge ogen

Normaalgesproken worden onze ogen door middel van het traanvocht op een steeds voortdurende manier verschoond en gewassen. Het traanvocht in onze ogen zorgt er dus voor dat onze ogen gewoon vochtig en comfortabel blijven gehouden. Soms is het dan wel ook mogelijk dat onze ogen niet de benodigde hoeveelheid traanvocht produceert. Soms is het ook wel mogelijk dat gewoon de kwaliteit van ons traanvocht niet voldoende is. In dat geval zullen de ogen niet kunnen worden bevochtigd. Dat wordt dus in de volksmond een ’’Droge Oog’’ of ’’Droge Ogen’’ genoemd.      Voor de productie van traanvocht voor onze ogen bestaan er twee methodes. De eerste methode is de afscheiding van traanvocht door de traanvochtklier.Dan wordt er traanvocht langzaam maar periodiek naar de ogen toe afgescheiden. De tweede methode is het huilen, terwijl er ook traanvochtafscheiding gaat plaatsvinden wanneer er een vreemd voorwerp in onze ogen terechtkomen, of wanneer wimpers in onze ogen steken, de aanraking met koude lucht of koude wind, gebeurtenissen die het binnenste gedeelte van onze neus prikkelen, verkooudheid, griep, de ontsteking van onze ogen. In deze gevallen wordt er traanvocht als een reflex en op een overvloedige manier afgescheiden. Het is toch wel opmerkelijk en heel erg interessant dat ook in geval van een droogheid van onze ogen als een reflex een overvloedige hoeveelheid traanvocht zal worden afgescheiden. Het gebruik van contactlenzen zou de afscheiding van traanvocht kunnen vermeerderen.

Wat zijn de symptomen van ’’Droge Ogen’’?

Een brandend en prikkend gevoel

In het oog en rondom het oog: Mucus / Slijm (Een plakkerige afscheiding)

Roodheid in de ogen

Een overvloedige traanvochtafscheiding en vermoeidheid

Een oncomfortabel gevoel wanneer men contactlenzen gebruikt

Wat is een traanvochtlaag?

Wanneer wij met onze ogen gaan knipperen, zal het traanvocht over het oppervlak van onze ogen gaan verspreiden en en soort natte / vochtige film gaan vormen.      Dit noemen wij dus de (traanvocht / -film.) Het traanvocht bevat naast water ook vet, sijm / mucus, electrolyten, vitamines, suiker en aminozuur. Deze traanvochtfilmlaag voedt de voorste en buitenste lagen van onze ogen. Het zorgt voor de toevoer en de afvoer van zuurstof. Het zorgt ervoor dat het oppervlak van onze ogen glad en transparant blijft. Wanneer deze traanvochfilmlaag niet zou bestaan, zouden wij dus niet helder en scherp kunnen zien. Daarnaast zorgt de traanvochtfilmlaag ervoor dat vreemde objecten / voorwerpen, allergische en microbische bestanddelen uit onze ogen af worden gehouden en dat nze ogen worden gewassen. Het bevat tevens beschermende immunoglobulinen en immunomodulatoren.

Wat zijn de redenen voor ’’Droge Ogen’’?

Normaalgesproken zal de hoeveelheid van het traanvocht minder gaan worden naarmate wij ouder worden. Na de menapauze en bij vrouwen die al reeds op oudere leeftijd zijn, zal dus het verschijnsel: ’’Droge Ogen’’ steeds vaker voorkomen. Daarnaast is het dus ook wel mogelijk dat het bij zowel mannen als zowel bij vrouwen op iedere leeftijd voorkomt. ’’Droge Ogen’’ vanwege een gebrek aan Vitamine A komen echt heel zelden voor. Voornamelijk zijn er gevallen bekend in de onderontwikkelde wereldlanden.

’’Droge Ogen’’ kunnen gecombineerd voorkomen samen met een reeks van een aantal andere problemen. Wanneer samen met ’’Droge Ogen’’ er ook sprake is van een droogheid in de mond en wanneer er ook gewrichtspijn is, kunnen wij sreken van het: ’’Sjögren Syndroom.’’ Sommige reumatische ziektes kunnen ertoe leiden dat er onvoldoende traanvochtafscheiding is. Sommige medicamenten kunnen ertoe leiden dat de afscheiding van het traanvocht zich vermindert. Dit kan ook ’’Droge Ogen’’ veroorzaken.

Deze medicamenten zijn:

Diuretica

Beta Blokkeerders

Anti Histaminica    

Wanneer het noodzakelijk is dat deze medicamenten dienen te worden gebruikt,   kan het mogelijk zijn dat patiënten kunstmatige oogdruppels voorgeschreven krijgen.    

Patiënten die klagen over ’’Droge Ogen’’, zijn veel gevoeliger voor de toxische bijwerkingen van deze oogdruppels. Sommmige conserverende bestanddelen welke zich in kunstmatige oogdruppels bevinden, kunnen de ogen irriteren. In deze gevallen kunnen de patiënten oogdruppels gebruiken die geen conserverende bestanddelen bevatten.

Hoe kan een ’’Droge Ogen’’ Diagnose worden vastgesteld?  

Een oogarts is in staat om oogdroogheidsdiagnose gemakkelijk vast te stellen.    Voor een definitieve diagnose is het noodzakelijk dat verschillende tests worden verwezenlijkt die de productie van het oogtraanvocht kunnen meten.          

Schirmer Test: Door middel van een filterpapiertje dat in binnenste oppervlak van het onderste ooglid wordt geplaatst, zal het mogelijk zijn of het oogtraanvocht wel of niet voldoende is. Om niet te kunnen spreken over een droogheid van de ogen, dient er meer dan 10 mm oogtraanvocht aanwezig te zijn.

’’Oogtraanvochtbrekingstijd’’: De gekleurde vloeistof wordt in het onderste ooglid gedruppelt. Nadat de patiënt een paar keer met zijn of haar ogen heeft geknippert, zal worden gevraagd de ogen open te houden. Wanneer eerder dan 10 seconden droge plekjes in de ogen optreden, is dat heel erg belangrijk voor de diagnose.

De Behandeling en de Genezing   

  • Aanvullende oogtraanvocht – (Kunstmatige oogdruppels)

Ten eerste dient het oogtraanvocht weer te worden aangevuld.

Kunstmatige oogtraanvochtdruppels hebben vele eigenschappen die lijken op het natuurlijk oogtraanvocht van een mens. Het bevochtigt de ogen,          zorgt ervoor dat de ogen vochtig blijven en geven een comfortabel gevoel. Kunstmatige oogtraanvochtdruppels hebben vele soorten.   

 

Aan patiënten die een gevoeligheid voor conserverende bestanddelen hebben of die een contactlens gebruiken dienen kunstmatige oogtraanvochtdruppels zonder conserverende bestanddelen te worden geadviseerd.

Het is mogelijk om kunstmatige oogtraanvochtdruppels éën of twee keer, of zelfs ieder uur een paar keer toe te passen. U dient hiermede gerelateerd uzelf aan de adviezen van uw oogarts te houden.

  • Het behoud van het natuurlijke oogtraanvocht –

(Punctum Stoppers / Dopjes – Tijdelijk of permanent)    

 

Een andere manier om ervoor te zorgen dat de ogen vochtig worden gehouden is het behoud van de eigen natuurlijk oogtraanvocht.

 

Het oogtraanvocht wordt door middel van een klein kanaalsysteem naar de neus afgevoerd. Wegens deze reden komt er vocht uit onze neus wanneer wij huilen. Deze kanaaltjes kunnen tijdelijk of permanent worden gesloten. Door middel van het sluiten van deze oogtraanvochtkanaaltjes is het voor de patiënten dus mogelijk om het eigen natuurlijk oogtraanvocht te beschermen / behouden en ervoor te zorgen dat een langere tijd in de ogen blijft.

  • De andere methodes

Oogtraanvocht kan netzoals andere vloeistoffen gaan verdampen Om ervoor te zorgen dat deze verdamping wordt vermeden, kan het dus heel erg nuttig zijn om de omgeving vochtig te houden. Daardoor is het een goed idee om in de winter wanneer de kachel of de centrale verwarming brandt een bakje met water daarop te plaatsen. Dit zorgt ervoor datde kamer vochtig blijft.

Een patiënt dat last heeft van ’’Droge Ogen’’, dient zich uiteraard te beschermen van haardrogers of plaatsen waar de wind kan waaien. Het roken van sigaretten en sigarettenrook hoort hier dus natuurlijk ook bij.

Verschillende medicamenten die ervoor zorgen dat de productie van het oogtraanvocht wordt vermeerderd, worden in de laatste jaren steeds meer gebruikt, hetgeen tot heel erg effectieve resultaten leidt.

Bij zeer zeldzaam voorkomende ziektes en aandoeningen zoals het Stevens – Johson Syndroom of Pemfigoïd, is het mogelijk dat oogdruppels die Vitamine A bevatten nuttig zijn voor de behandeling en de genezing van ’’Droge Ogen.’’

De behandeling en de genezing van ’’Oogdroogheid’’ / ’’Droge Ogen’’ wordt bij het Batıgöz Oogziekenhuis (in samenwerking met alle gezondheidsinstellingen) verwezenlijkt. U kunt nu meteen hier klikken om een online afspraak te maken.