Oogangiografie

Wat is een oogangiografie?

Oogangiografie is een techniek voor het onderzoeken van de vaatstructuur in de netvlies- en choroidelagen achter het oog.

Waarom is oogangiografie belangrijk?

Angiografische visualisatie van het oog helpt bij het diagnosticeren van diabetes, oogtumoren, nachtblindheid en netvliesaandoeningen.

Waarom wordt een angiografie verwezenlijkt?

Visualisatie van de oogvaten (Oogangiografie)

Onderzoek of er een massa in het oog is

Bepaling van lekkage (van vloeistof) in de oogvaten

Onderzoek of er bloedende plekken in de oogvaten zijn

Bepaling van verstopping in de oogvaten

Onderzoek of er een oogontsteking is

Bepaling van de plekken waar laserbehandeling zal worden toegepast om een beslissing over de behandeling te nemen

Bevestiging van de effectiviteit van de laserbehandeling of een andere behandeling

Bepaling van leeftijdsgebonden gele vlekken in de ogen

Hoe wordt een oogangiografie toegepast?

Tijdens een oogangiografie worden de vaten achteraan het oog met speciale verf geverfd om op deze manier de met het oog niet zichtbare problemen te visualiseren, een diasnose te stellen, een beslissing over de behandeling te nemen en het effect van de behandeling te volgen. Bij aanvang worden de pupillen met oogdruppels vergroot en via de arm een speciaal medicijn geïnjecteerd. Nadat het medicijn de ogen bereikt zullen de vaten in de ogen duidelijker worden gezien. Dan wordt met behulp van een microscooğ en licht intraoculaire foto’s van de ogen genomen. Met deze foto’s kunnen de patiënten worden gediagnosteerd. Deze half uur durende behandeling heeft geen invloed op de ogen.

OCT Angiografie (Oogangiografie zonder medicijnen)

OCT Angiografie staat ook bekend als ’’Nieuwe generatie van technologie tijdens de visualisatie van het oog.’’ (Zonder medicijnen.)

De beweging van de rode bloedcellen die in de vaten vloeien wordt met OCT-B Scan vastgesteld en gevisualiseerd.

Tijdens een OCT Angiografie wordt informatie over de bloedvaten en structuele scanning op hetzelfde scherm gevisualiseerd zonder dat wordt ingegrepen. Aan de patiënten worden geen medicijnen toegediend zoals dat bij de traditionele oogangiografie wel het geval is. Met 3D Technologie worden de ogen angiografisch gevisualiseerd.