Wat is cataract en hoe kan het worden genezen?

Cataract staat in de volksmond (in Turkije) ook wel bekend als ’’een gordijn voor het oog.’’ De natuurlijke lens in het oog verliest zijn transparantie. De functie van de transparante lens in het oog is het breken van het licht en het focusen daarvan op het juiste punt op het netvlies. Op deze manier onstaat er een beeld op het netvlies. In de loop van de tijd als de lens troebel wordt en de doorgang van het licht wordt belemmerd, dan kan de patiënt troebeler en slechter gaan zien. 

Cataract is een aandoening die ontstaat door het verlies van de transparantie van de lens, waarbij de gezichtskwalteit en gezichtsschepte minder wordt.                          De phacoemulsificatie-methode die wordt gebruikt bij cataract-chirurgie, (in de volksmond ook bekend als laser), is het laatste bereikte punt in de wetenschappelijke en technologische ontwikkelingen.

Omdat er geen injecties zijn, geen hechtingen worden aangebracht, na de operatie de ogen niet met een bandage worden bedekt, betekent dit comfort voor de patiënt.

De berekening van het aantal te plaatsen lenzen tijdens cataractchirurgie gebeurt met het meest gevoelige apparaat: IOL MASTER. De chirurgische operatie wordt door deskundige oogartsen verwezenlijkt door middel van de meest geavanceerde technologische apparaten.

Voor en na de cataractoperatie

Zorg ervoor dat U zich op het afgesproken tijdstip in het ziekenhuis bevindt.           Het afgesproken tijdstip is niet het tijdstip waarop de operatie gaat plaatsvinden.    Het vooronderzoek van de patiënt, de voor bereiding van het oog voor de operatie neemt tijd in beslag. 3 tot 4 uur na het afgesproken tijdstip zal uw operatie worden verwezenlijkt. Maak alstublieft uw plannen dienovereenkomstig.   

Op de dag van de operatie dient U de geneesmiddelen die u voorheen heeft ingenomen, regelmatig blijven gebruiken. Echter dient U 3 dagen voor de operatie.stoppen met het gebruik van bloedverdunners zoals Aspirine en Coumadin.

Kom naar het ziekenhuis met comfortabele en gemakkelijk te dragen kleding. Het zal passend zijn indien U alleen met een metgezel komt.

Na de operatie zult U een tijdje in de rustkamer wachten en wanneer U zich comfortabel voelt zult U door het assistent-personeel naar de zaal worden meegenomen.

Na de operatie zult U niet veel pijn voelen. Echter kunt U wel pijnstillers gebruiken indien U dat wenst.

Uw oog zal de eerste paar dagen na de operatie gevoelig zijn voor infecties. Schud dus geen handen en kus niet met uw vrienden. Was uw handen regelmatig.         Zorg ervoor dat uw handen schoon zijn voordat U het medicijn in uw ogen toepast. Let erop dat de punt van de medicijnfles uw ogen en uw wimpers niet aanraakt.

Waarschuwingen

U dient uw ooglid ietsje naar beneden te trekken en de oogdruppel van boven te laten druppelen.

Raak de punt van het druppelflesje niet aan.

Laat de druppels in het ooglid of in het oog vallen.

Meer druppels zorgen niet voor een beter effect. Slechts 1 of 2 druppels zijn voldoende.

Het is voldoende als U 5 tot 10 minuten wacht tussen twee druppels.

Het is niet nodig om druppels te gebruiken tijdens de slaapuren.

U kunt uw oogdruppels op kamertemperatuur bewaren.

Uw ogen dienen 1 week niet in aanraking te komen met water.

Notitie: Een dag na de operatie dient U voor uw eerste contrôle (samen met uw medicijnen) uw arts te bezoeken.

Klik hier om voor de cataractoperatie een online afspraak met onze deskundige artsen te maken