Zwarte stippen / vlekken in het oog

gözde siyah noktalar

Klachten zoals het zien van zwarte stippen of vlekken in het oog komen vaker voor bij mensen die reeds op oudere leeftijd zijn. Deze oogziekte neemt in de loop van de tijd toe en kan zelfs ertoe leiden dat de persoon zich ongemakkelijk voelt. Sommige mensen denken dat dit psychologisch is of wegens bloeddrukdaling optreedt, maar dit is een oogziekte.

Maar waarom zien wij dan eigenlijk zwarte stippen of vlekken voor onze ogen?

Het licht dat in ons oog binnenkomt passeert de pupil in het midden van de iris die ons oog zijn kleur geeft. Daaropvolgend passeert het licht door de ooglens, ve vitreus (het glasvocht) en focust zich op het netvlies (retina). De vitreus (het glasvocht) is een glasachtig doorzichtig lichaam en lijkt op gelei / eiwit. In de vitreus (het glasvocht) bevinden zich heel erg dunne en lange vezels. In principe kunnen wij de omgeving helder zien omdat de vitreus (het glasvocht) doorzichtbaar is.

In sommige gevallen komt het wel eens voor dat de opstelling / orde tussen deze vezels wordt verstoord. De vezels kunnen dan dikker worden zodat zij met het oog kunnen worden waargenomen. Deze zwarte stippen / vlekken die wij dan zien bevinden zich dus niet voor ons oog maar in ons oog. De zwarte vliegende stippen of zwarte vlekken die wij zien zijn dus eigenlijk deze vezels. Het komt het meest voor wanneer wij naar een helder of wit gekleurd oppervlak kijken. In de volgende gevallen kan dit verschijnsel / aandoening vaker voorkomen:

  • Het komt vaker voor bij patiënten die bijziend zijn.
  • Na verwondingen van het oog.
  • Na een staar- (cataractoperatie.)
  • Als het gevolg van intraoculaire ontstekingen in het oog.     

Is het een aandoening / ziekte dat wij vliegende zwarte stippen of vlekken zien?

Alhoweel dit verschijnsel op zich geen afzonderlijke aandoening of ziekte is, kan het de symptomen vormen van bepaalde ziektes in het oog. Het kan bijvoorbeeld het symptoom zijn van een belangrijke en serieuze aandoening zoals een retinale ruptuur van het netvlies. Het is mogelijk om een retinale ruptuur van het netvlies door middel van de laserbehandelingsmethode te genezen indien de diagnose vroeg wordt gesteld.

Indien dit verschijnsel, (dus het zien van zwarte stippen of zwarte vlekken) plotseling optreedt:

Indien U lichtflitsen voor uw oog ziet, dient U zo spoedig mogelijk contact met uw oogarts op te nemen. Als er daarnaast ook nog eens sprake is van verlies van uw gezichtsveld, is het nuttig omzo spoedig mogelijk uw oogarts te raadplegen. In het algemeen is het mogelijk dat iedereen wel eens vliegende objecten in hun ogen ziet. Echter, als men dit niet serieus neemt en normal acht kan dit er soms toe leiden dat serieuze oogaandoeningen te laat worden geconstateerd.

Bestaat er een genezing / behandeling voor dit verschijnsel? (Dus het zien van vliegende objecten voor het oog?)

Indien het zien van vliegende objecten voor het oog wordt veroorzaakt door een retinale ruptuur van het netvlies, bestaat er in geval van een vroege diagnose de mogelijkheid om een laserbehandeling toe te passen. Echter, een laserbehandeling is eigenlijk slechts gericht om een retinale ruptuur van het netvlies te voorkomen.  Het geneest het zien van zwarte stippen of vlekken dus niet. De Laser Vitreolyse Techniek is een techniek die geschikt laserapparatuur, een speciale laserlens, plus de noodzakelijke ervaring vereist. Deze techniek niet het zien van alle vliegende objecten genezen. Een genezing / behandeling is afhankelijk van de plek van deze vliegende objecten in het oog, en ook van de andere optische eigenschappen van het oog.    De zeldzaam voorkomende risico’s van een Laser Vitreolysebehandeling in de handen van een ervaren oogarts, zijn retinale rupturen van het netvlies en de ontwikkeling van netvliesdetachement / netvliesloslating.    

Veel mensen hebben er niet al te veel last van om zwarte stippen / vlekken voor hun ogen te zien. Wegens deze reden wordt een operatie niet geadviseerd. Indien het zien van zwarte stippen / vlekken de dagelijkse activiteiten van een patiënt wel hindert en beïnvloedt kan deze aandoening door middel van een vitrectomie operatie worden genezen zodat de patiënt zijn of haar dagelijkse activiteiten weer zonder problemen kan voortzetten. Voor de juist oplossing en genezing / behandeling kunt U contact opnemen met het Batıgöz Ziekenhuis.